Begroting 2019

C. Velsen: energiek en toekomstbestendig

Hoe?

Met een lokaal klimaatakkoord, samen met partners. Dat gaat over minder afval, en afval als nieuwe grondstof, isolatie van huizen, minder energie verbruik, fietsen en trein in plaats van auto’s, en walstroom voor schepen. En het gaat over de formidabele energietransitie: minder CO2-uitstoot, gebruik van wind op zee, warmtenet, riolering en grond als warmtebronnen (rio- en geothermie).

  1. Versnelling impuls duurzaamheid;
  2. Programmaleider en stimuleringsmiddelen Energietransitie
  3. Meer klimaatbestendig en prettigere openbare ruimte door vergroeningsimpuls

1. Versnelling impuls duurzaamheid
De aandacht voor klimaat en duurzaamheid groeit exponentieel. Nieuwe wetgeving, technologische innovaties en maatschappelijk aandacht voeden deze groei en vragen om steeds meer inzet op dit thema. Het college wil een versnelling van acties op het terrein van klimaat en duurzaamheid. Niet slechts afspraken of beleid, maar vooral ook concrete voortgang en versnelling.

Velsen giet deze ambitie in het opstellen van een Velsens klimaatakkoord. Met een schuin oog op de akkoorden van Parijs en Den Haag, geven we een eigen invulling aan de lokale opgaven: bijvoorbeeld het realiseren van walstroom in de havens, beperking zwerfafval (hier is ook een link met plasticproblematiek), aanpak luchtkwaliteit en CO2-problematiek en mobiliteitsmanagement zijn typisch Velsense thema’s. We maken hierover afspraken met het maatschappelijk veld. We stellen dus de agenda en afspraken op met partners die onmisbaar zijn bij het realiseren van die duurzaamheidsambities. Mét concrete en haalbare resultaten. Conform onze rol als facilitator van externe initiatieven, ondersteunt de gemeente met geld, met menskracht, met lobby, met netwerk en het realiseren van andere voorwaarden.

Samen met de omgevingsdienst IJmond wordt deze versnelling vormgegeven. Waar de ODIJ milieubeleid ontwikkelt, voor uitvoering zorgt en toezicht houdt, ligt de kracht van de gemeente in de relatie met de betrokken maatschappelijk partners, op álle relevante inhoudelijke disciplines. Om de versnelling effectief in te zetten is het nodig budget vrij te maken voor o.a. het maken en coördineren van de afspraken, het organiseren van gewenste ondersteuning vanuit gemeente en ODIJ, financiële ondersteuning van concrete acties en het organiseren van kennis- en informatiebijeenkomsten (werkbudget). Versnelling vraagt om extra inzet. Zodra de gewenste snelheid is bereikt, kan de inzet tot regulier niveau wordt teruggebracht. Daarom wordt voor 3 jaar budget aangevraagd.

2. Meer klimaatbestendig en prettigere openbare ruimte door vergroeningsimpuls
Vaker optredende hemelwaterpieken, grotere neerslaghoeveelheden en een oplopende thermometer. Het zijn reëel te verwachten en nu al merkbare effecten van een structurele klimaatverandering. Het is van belang om deze veranderingen te onderkennen en onze leefomgeving op deze veranderingen aan te passen. In het Groenstructuurplan 2018 wordt omschreven hoe wij als Gemeente Velsen willen inzetten op het tegengaan van hitte stress. Hoe wij in samenspraak met de bewoners en bedrijven willen werken naar initiatieven voor het afvoeren van water op eigen terrein. En hoe wij door middel van het vergroenen van de leefomgeving de huidige klimaatverandering willen aanpakken.

Om klimaatverandering tegen te gaan, willen wij meer vergroenen in de stedelijke omgeving. IJmuiden Noord en Velsen Noord kenen vele dicht gebouwde woonkernen waar weinig groen zichtbaar is. Hier willen wij een onderzoek voor uitzetten om zo maatregelen te kunnen treffen/nemen. Het toepassen van groen draagt bij aan de beleving, gaat hitte stres tegen en voert bij wateroverlast sneller af. We willen kansen creëren daar waar het nodig is. Denk hierbij aan het vergroenen van grijze pleinen of aanbrengen van laanbomen in grijze straten. Om stedelijke vergroening te realiseren hebben wij een jaarlijks terugkerend budget nodig van € 100.000. Het vergroenen zorgt ook voor extra onderhoud en beheer, daarom is het van belang dat naast het vergroenen ook een budget beschikbaar wordt gesteld voor het beheer.

3. Programmaleider en stimuleringsmiddelen Energietransitie
Energietransitie is een belangrijke pijler onder de klimaatambities. Invulling geven aan de formidabele (wettelijke) opgave van de energietransitie in Velsen vereist een integrale inzet van vele taakvelden van de gemeentelijke overheid. Betrokkenheid van o.a. ruimtelijke ordening, financiën, vastgoed, milieu & duurzaamheid, communicatie etc. is cruciaal. Want als er bv. een warmtenet wordt ontwikkeld, is het noodzakelijk ruimtelijke procedures op orde te hebben, de planning van grondwerkzaamheden in beeld te hebben, bewoners ingelicht te hebben, etc.. Daarnaast zijn er veel verschillende trajecten die een bijdrage leveren aan het omschakelen naar meer duurzame energiebronnen, zoals wind op zee, warmte, riothermie en geothermie. De samenhang tussen al deze trajecten is belangrijk.

Inmiddels is een programmaleider  energietransitie werkzaam binnen de gemeente tot eind 2018. Voortzetting van deze inzet is noodzakelijk voor de komende 3 jaar. Resultaat zal zijn een solide netwerk van partners op dit onderwerp en een volwaardig uitvoeringsprogramma dat handvat is voor de energietransitie van de komende jaren. De programmaleider werkt binnen het kader van het op te stellen klimaatakkoord Velsen.