Begroting 2019

Bedrijfsvoering

Organisatieontwikkeling ‘Graag Gedaan’

Organisatieontwikkeling ‘Graag Gedaan’

De directie zet ook in 2019 met kracht in op doorontwikkeling van de organisatie. Om invulling te kunnen geven aan de Strategische Agenda 2020, het raadsakkoord en het nieuwe collegeprogramma's dat ook noodzakelijk. De vier vraagstukken die centraal staan in de Strategische Agenda 2020 vragen om gezamenlijke inzet van onze medewerkers; samenspel dus ook binnen de gemeentelijke organisatie. De leidende principes daarin zijn ‘dichter bij de inwoners en bedrijven’) en ‘transparant in werkwijze en communicatie’. Zo creëren we een steeds wendbaardere organisatie, waarin we nieuwe manieren zoeken om dichter bij de inwoner te opereren. Dit doen we bijvoorbeeld door meer wijkgericht te werken (wijkgerichte teams in het sociaal domein, serviceteams in de openbare ruimte), door diverse vormen van overheidsparticipatie in te zetten en steeds meer gericht te zijn op de integrale opgaven buiten (opgavegericht werken in plaats van taakgericht werken).
Ter onderbouwing van de ingezette koers van de organisatieontwikkeling heeft de directie gesprekken gevoerd met management en medewerkers vanuit de gedachte dat we beweging alleen gezamenlijk op gang kunnen brengen. Daar zijn vier focuspunten in naar voren gekomen:

1.   Goed gereedschap – de middelen waar we mee werken!
In de wereld om ons heen zien we dat technologie steeds complexer wordt, de veiligheid van gegevens een steeds grotere uitdaging  is en we het mogelijk moeten maken dat medewerkers plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken (en daarmee dichter bij de belevingswereld van de burgers).  In de gesprekken is het onderdeel ‘fysieke werkomstandigheden’ veel genoemd door medewerkers, daar is veel te winnen. We constateren daarom dat hierin (slimmer) investeren noodzakelijk is zodat medewerkers beter toegerust aan de slag kunnen met de opgaves die er buiten liggen.

2.   Communicatie is van iedereen
De verwachtingen in de samenleving over de dienstverlening van lokale overheden veranderen. Niet alleen verwachten inwoners hun (informatie over) producten sneller, ze willen ook meer openheid en transparantie over het proces (‘track and trace’). Er is sprake van een toenemende informatiebehoefte en een toename incommunicatie middelen. Bovendien willen inwoners beter op de hoogte worden gehouden over ontwikkelingen die hen direct raken. Daar waar we als lokale overheid geen dienstverlener zijn, maar onze rol als afweger van verschillende belangen moeten invullen, eisen inwoners en bedrijven ook steeds betere en snellere informatievoorziening over hoe en waarom we juist deze afweging maken. De organisatie ambieert op al deze ontwikkelingen snel en adequaat in te spelen zowel door strategisch op te schalen, als door in de dagelijkse praktijk optimaal te acteren, bijvoorbeeld in relatie tot social media en het benutten van initiatieven van buiten. Hierin willen we graag een professionaliseringsslag maken.

3.   Talent aan zet
Onze ambitie is dat we de nieuwe uitdagingen aankunnen en inwoners dus profiteren van onze gebundelde talenten. Ieder individu binnen de organisatie kan verschil maken. Daarom zijn we gedreven om juist daarin te investeren. Dat betekent nieuw talent aantrekken bij vacatures (een aantrekkelijke werkgever zijn om in de arbeidsmarkt aantrekkelijk te blijven is op dit moment erg lastig), eigen medewerkers ontwikkelen, hun talenten zien en optimaal benutten.

4.   Durf te kiezen!
Werkdruk is al langer een thema in onze organisatie blijkt uit het medewerkers tevredenheidonderzoek (MTO) en het preventief medisch onderzoek (PMO). Dit is een risico voor het realiseren van de bestuurlijke doelen, en ook voor onze bedrijfsvoering. We gaan komend jaar verder op zoek naar de oorzaken en daarmee de oplossingen hiervoor. Dit doen we in gesprek met medewerkers. Hierbij denken we aan bijvoorbeeld het  ondersteunen bij het maken van keuzes, slimmer werken (routines creëren om maatwerk mogelijk te maken) en verheldering van verwachtingen over en weer. Verdere digitalisering van processen en het verminderen van (interne en externe) regels en procedures bieden ook interessante mogelijkheden om op dit thema voortgang te boeken.