Subdoelstelling 1.1.1
Stimuleren van een aantrekkelijk ondernemersklimaat.
Impulsproject Citymarketing; verbeteren imago en bekendheid IJmuiden
Sinds 2017 zet de gemeente citymarketing in om de Visie Kennisrijk Werken 2025 te helpen realiseren. Citymarketing richt zich op het behouden en aantrekken van bedrijven, bewoners en bezoekers en het behalen van de volgende doelen;
1. Vergroten economische spin-off
2. Versterken identiteit, verbeteren imago IJmuiden
3. Versterken van reeds bestaande activiteiten en het verbinden van partijen
Er is tot nu toe vooral gewerkt aan het verbeteren van het algemene beeld (imago) en de bekendheid van IJmuiden. Dit alles onder het merk Punt IJmuiden. Er is een website en Facebookpagina ontwikkeld en een zomer-, en wintercampagne gehouden met o.a. tv-, en radiospots en de verspreiding van een promotioneel tijdschrift. Vanaf het begin was het al de bedoeling om de organisatie van citymarketing op termijn buiten de gemeentelijke organisatie te plaatsen. In 2018 is daarom een stichting i.o. gestart met een bestuur van lokale belanghebbenden om proef te draaien. Zo heeft het bestuur het jaarplan voor 2018 vastgesteld en hebben zij zich als ambassadeurs ingespannen om draagvlak en betrokkenheid voor citymarketing te bevorderen.
In 2019 is het de bedoeling dat de citymarketing uitgevoerd wordt vanuit de nieuwe Stichting Citymarketing Velsen. De stichting maakt voor 2019 een activiteitenplan. In het plan staat ook omschreven hoe de activiteiten bijdragen aan de ambities en doelen van de gemeente. Eind 2019 onderzoeken we de resultaten en effecten van citymarketing en vergelijken de uitkomsten met het onderzoek van 2016.
Impulsproject Techport
Ook dit jaar werken we binnen de samenwerking van Techport (www.techport.nl) aan verschillende ambities. Belangrijke ambitie is bijvoorbeeld te stimuleren dat er voldoende goed gekwalificeerd technisch geschoolde vakkrachten voor de regionale maak- en onderhoudsindustrie komen. Ook innovatie bevorderen bij het bedrijfsleven en het op de kaart zetten van de regio IJmond als internationale techniekregio zijn genoemde ambities. In 2019 werken we onder meer aan de volgende acties;
- Project Slim Onderhoud; voor dit project is een Europese subsidie binnengehaald. Hierin werken naast Tata, het VU SciencePark en andere MKB bedrijven mee. In 2018 is het project gestart en dit loopt door in 2019.
- Strategische ontwikkeling Techport 2.0; Onder de noemer van Techport 2.0 werken we in 2018 aan een programmatische aanpak voor de komende jaren. Daarin werken we o.a. de verhoogde ambitie verder uit en hoe extra ingezet kan worden op profilering. In 2019 zal dat naar verwachting zorgen voor meer focus, een betere vertegenwoordiging van MKB en meer samenhang.
Innovatiefonds MKB Velsen maakindustrie
De gemeente Velsen heeft in 2018 het Innovatiefonds MKB Velsen opgericht. Dat fonds ondersteunt MKB bedrijven (dat zijn bedrijven met maximaal 250 werknemers) in de maak- en onderhoudsindustrie bij product –en procesinnovaties. Enkele voorbeelden zijn; het beschikbaar stellen van risicokapitaal, initiatieven die gericht zijn op circulaire economie, duurzaamheid en/of technologische innovatie. In 2019 is dat fonds ook beschikbaar.
Impulsproject Offshore Wind; golf van duurzame economische kansen
Het college ziet de offshore wind als interessante economische pijler voor de toekomst. De ligging en de goede infrastructuur zijn belangrijke kwaliteiten van onze regio. De bestaande offshore parken liggen voor de kust van IJmuiden en vormen in IJmuiden nu al een interessant economische cluster door de vestiging van diverse offshore wind bedrijven. De komende 15 jaar zal er nog meer worden gebouwd op zee.
Onder regie van AYOP (Amsterdam IJmuiden Offshore Port) zetten alle partners in de regio zich in om gezamenlijk en met meer inzet deze markt te bedienen. Het gaat dan om het onderhoud van de bestaande offshore parken en het ontwikkelen van nieuwe. Vanuit de Visie op Velsen gelden wordt dit ondersteund. Nieuwe ontwikkelingen:
- Wind@Work 3.0: het huidige programma loopt af, in 2018 is een start gemaakt met het nieuwe programma. De havens van Rotterdam, Vlissingen en Groningen profileren zich momenteel heel actief en prominent in de markt. Een extra regionale inzet op het gebied van marketing, public affairs en stimuleren van innovatie en arbeidsmarkt, is daarom nodig. Om de hogere ambitie waar te kunnen maken is meer geld nodig.
- Opleiding WindTechnician: vanuit Techport, ROC NOVA College, MyTec en AYOP is het initiatief genomen voor een opleiding WindTechnician. Eén van de problemen is dat de leerlingen wind-specifieke veiligheidscertificaten moeten hebben. Dat is nodig om een stage te kunnen lopen op de werkvloer als Wind Technician. De kosten daarvan bedragen € 2.500 per leerling. Er wordt gewerkt aan een fonds om die opleidingen mogelijk te maken
Startup in Residence: vernieuwing van aanbesteding
Het Startup in Residence MRA programma houdt in dat er maatschappelijke vraagstukken (challenges) op de markt worden gezet door middel van een gezamenlijke aanbesteding. Startups kunnen zich vervolgens melden met oplossingen voor deze maatschappelijke vraagstukken. Het doel van het SiR-programma is om bij bedrijven vernieuwende oplossingen in te kopen voor maatschappelijke vraagstukken. Door gezamenlijk innovatief aan te besteden, leveren de deelnemende gemeenten ook een bijdrage aan het regionale ecosysteem voor innovatieve startups.
Er zijn door de deelnemende MRA gemeenten verschillende maatschappelijke vraagstukken geformuleerd die in een tender worden uitgezet. Gemeente Velsen doet mee aan twee projecten binnen het taakveld Sociaal Domein, te weten:
1. Eenzaamheid (i.s.m.. Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Purmerend)
2. Onderwijs-Arbeidsmarkt (i.s.m. Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Lelystad)
Reguliere activiteiten
Goede dienstverlening voor ondernemers
Van het bedrijfsleven verwacht de gemeente een stimulerende rol bij het vergroten van de werkgelegenheid. De gemeente wil het bedrijfsleven daarom ondersteunen en van dienst zijn bij het realiseren van ondernemersinitiatieven. Het college gaat in overleg met de ondernemers om te bekijken hoe de dienstverlening verbeterd kan worden. Het ondernemersloket speelt daar, ook in 2019, een belangrijke rol in. Daarnaast brengt de gemeente ondernemers bij elkaar door diverse bijeenkomsten te organiseren.
Een sterkere haven & industrie
Het college werkt, samen met haar partners en ondernemers, aan een dynamische haven met sterke industriële clusters, internationale haven voor vis, kusthaven voor ferry- en cruisevaart, servicehaven voor off- shore activiteiten en knooppunt van (duurzame) energie. Die clusters zijn ook het fundament voor de Visie op Velsen 2025.
Bedrijfsinvesteringszone havengebied
Er is een bedrijfsinvesteringszone (BIZ) opgezet in het Havengebied van IJmuiden. Het doel van het opzetten van een BIZ is, dat door de ondernemers gezamenlijk wordt geïnvesteerd in een schoon heel en veilig havengebied. De werkzaamheden (zoals de inzet van beveiligingscamera's en het tijdig signaleren en oplossen van overlast) worden uitgevoerd door een parkmanager. In 2019 zal de parkmanager zijn werkzaamheden vanuit de BIZ voortzetten.
Onderzoek draagvlak ondernemers bestaande bedrijventerreinen voor subsidieaanvraag
Gemeenten kunnen bij de Provincie een subsidie aanvragen om bestaande bedrijventerreinen te herstructureren en meer toekomstbestendig te maken. Momenteel wordt onderzocht of er voldoende belangstelling bestaat bij ondernemers, o.a. in het Middenhavengebied om met de subsidie een Beeldkwaliteitsfonds 2019 te laten maken.
Cruise- en ferryvaart
De cruise- en ferryvaart groeit en biedt kansen voor Velsen. Het voorgenomen beleid van Amsterdam over de verplaatsing van de cruiseterminal biedt extra kansen voor groei van het aantal cruiseschepen in IJmuiden. In nauwe afstemming met het bedrijfsleven bekijken we welke kansen dit biedt en welke ontwikkeling wenselijk is. In elk geval zijn diverse nautische verbeteringen (zoals het verdiepen van de vaargeul) rondom de IJmondhaven nodig.
Behoud en versterking van horeca-, en detailhandelaanbod
De gemeente wil dat iedereen zich thuis voelt in Velsen: inwoners, toeristen en bezoekers, ondernemers en werknemers. Daarvoor is een aantrekkelijk en goed functionerend voorzieningenaanbod nodig. In dat aanbod spelen horeca en detailhandel een belangrijke rol. De gemeente wil dat dit aanbod aantrekkelijk is en economisch goed functioneert, en dat het waar nodig nog beter wordt.
Het horecabeleid heeft als doelstelling om de horeca zo te ontwikkelen, dat het daardoor aantrekkelijker wordt om in de gemeente Velsen te gaan wonen, te werken of te zijn. In 2019 wordt het horecabeleid geactualiseerd en uitgebreid met o.a. een terrassenbeleid.
Detailhandel sterker en compacter
Onderzoek draagvlak BIZ voor het winkelcentrum van IJmuiden
Om de positieve ontwikkelingen te kunnen vasthouden wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om een Bedrijven Investeringszone (BIZ) in IJmuiden centrum op te richten. Het doel van het opzetten van een BIZ is, dat door de ondernemers gezamenlijk wordt geïnvesteerd in een schoon heel en veilig winkelgebied. In 2018 is gestart met het BIZ-traject. Bij voldoende draagvlak kan de BIZ IJmuiden centrum in 2019 worden ingesteld.
Regionale Samenwerking
Economische Samenwerking IJmond;
De IJmondgemeenten hebben samen met de provincie Noord-Holland en het regionale bedrijfsleven het Economisch Gebiedsprogramma ‘Made in IJmond 2017’ opgesteld. Haven en Maakindustrie staan daarin centraal. Ook op het gebied van duurzaamheid, circulaire economie en energietransitie bekijken we welke mogelijkheden er zijn om regionaal samen te werken. Dit loopt via het Portfeuillehouderscontact Economische Zaken (PHCEZ).
Samenwerking Noordzeekanaalgebied (NZKG);
De basis voor de samenwerking tussen gemeenten en provincie staat in de Visie Noordzeekanaalgebied 2040. Belangrijke ontwikkelingen hier zijn de beperkte ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden, energietransitie en circulaire economie. Wat deze laatste twee onderwerpen betreft onderzoekt het NZKG wat de gevolgen en mogelijkheden er zijn. Dit zal een belangrijke basis zijn voor de agenda van het Bestuursplatform Noordzeekanaalgebied van 2019.
Samenwerking Metropoolregio Amsterdam;
Velsen werkt intensief samen op economisch en toeristisch gebied in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Dat biedt kansen voor de Velsense strategische projecten Techport,Offshore Wind en Toerisme. De wethouder EZ vertegenwoordigt, ook in 2019, de IJmond in het Platform Economie. De MRA agenda is leidend voor economische de samenwerking in de MRA.
Voor de toeristische samenwerking is de Strategische Agenda Toerisme MRA 2025 de basis. ‘Hoe om te gaan met balans en verspreiding van toerisme’ is daar een belangrijk onderdeel in. Voor bedrijfsterreinen is er een Uitvoeringsstrategie opgesteld: “Ruimte voor werken in de MRA van morgen: 2017-2030”. Centraal hierin staat het in beeld brengen van de deelregio’s, en vraagstukken op het gebied van transformatie, herverdeling en kwaliteit van de bedrijventerreinen.