Subdoelstelling
Verder
Een goed functionerend bestuur
Raadsakkoord en collegeprogramma
Na de verkiezingen is gestart met een raadsakkoord en een collegeprogramma. Het raadsakkoord is voor de periode van 2019-2022 voor deze gemeenteraad leidend om de belangrijkste maatschappelijke thema’s op te pakken. Ook is er in beschreven hoe de raad met inwoners en stakeholders aan de slag wil en op welke wijze raad en college samenwerken aan deze thema’s. Het komend jaar gaat de raad enkele thema’s samen met inwoners en andere stakeholders verder uitdiepen. Elk jaar evalueert de gemeenteraad de thema’s en werkwijze van het raadsakkoord.
Het collegeprogramma is volgend op het raadsakkoord. Waar het raadsakkoord vooral het ‘wat’ beschrijft gaan het college en de organisatie met de ‘hoe’ vraag aan de slag.
Luisteren naar en in gesprek gaan met inwoners. Velsen doet dat op de volgende manieren:
- Het mediateam: de voelsprieten van de organisatie
Het mediateam is de ‘antenne’ van de gemeente. Medewerkers van het Klant Contact Centrum en Communicatie samen verwerken per dag tientallen vragen, klachten en opmerkingen van inwoners, via info@velsen.nl, de App en Facebook. Dat varieert van ‘ik wil mijn afspraak voor een nieuw paspoort verzetten’, tot ‘ik moet mijn huis uit. En nu?’. Het mediateam volgt verschillende Facebookpagina’s, zodat de gemeente weet wat er speelt. Daarvan maakt het team dagelijks overzichten voor alle ambtenaren. Het team analyseert belangrijke informatie, die wordt gedeeld met de betrokken vakafdelingen en bestuurders. Dit gebeurt ook met de antwoorden aan inwoners. Het mediateam adviseert en helpt collega’s als ze informatie willen delen op social media. Zo blijft de gemeente steeds met haar inwoners in gesprek.
- ‘Communicatie is van iedereen’
Medewerkers kunnen hun vaardigheden op het gebied van communicatie op allerlei manieren ontwikkelen. Er worden workshops georganiseerd, zoals leesbaarder schrijven, social media gebruiken en een digitale nieuwsbrief maken. Op intranet staat een Gereedschapskist, met allerlei handige hulpmiddelen, zoals de Schrijfwijzer, beeld gebruiken en analyses te maken. Al deze instrumenten zijn bedoeld om de communicatie intern en extern te verbeteren.
- Advies, omgevingsanalyses en democratische verrijking voor sterkere projecten
In elk project werkt Velsen samen met partners – intern en vaak ook extern. Communicatie is van belang vanaf het eerste begin, als de plannen nog gemaakt moeten worden. Zo kunnen we direct luisteren naar inwoners en in gesprek gaan over hoe we samen een bepaald doel kunnen bereiken. Het kan waardevol zijn om een actoreninventarisatie te maken (met wie hebben we nu en straks te maken in dit project?) of een stakeholdersanalyse (wie is partij, en wat is zijn belang en invloed?).
Het gesprek en de samenwerking met samenleving en lokaal bestuur krijgt steeds meer vorm. En dit wordt de komende jaren alleen maar intensiever. Dan gaat het vooral over de vraag hoe je als gemeente maatschappelijke opgaven samen met inwoners aanpakt en oplost. Wat doet de gemeente, wat kunnen inwoners prima zelf oplossen en wat kunnen we samen doen? Dit gebeurt off-line (bijvoorbeeld groeps- en buurtgesprekken) en online (bijvoorbeeld via digitale platforms en burgerpanels). Ook participatie binnen de nieuwe omgevingswet krijgt de nodige aandacht.
- Strategische communicatie: wat is de beste manier?
Bestuurders krijgen ondersteuning uit de organisatie in hun streven om inwoners centraal te stellen. Het college krijgt geregeld informatie over mogelijk interessante of ‘brandbare’ onderwerpen, en krijgt integraal advies (van verschillende afdelingen gebundeld) hoe zij het beste hun lange termijndoelstellingen kunnen bereiken.
Volgende fase IJmondsamenwerking
De IJmond-gemeenten hebben de afgelopen periode benut om met elkaar te verkennen welke samenwerkingsstructuur het best past bij de IJmond. Met de nieuwe raden en colleges wordt verder onderzocht op welke wijze de samenwerking in IJmondverband verder kan worden ontwikkeld.
Reguliere activiteiten
Reguliere activiteiten
Het bestuur van de gemeente Velsen voert het beleid uit waar de gemeenteraad de kaders voor heeft uitgezet. Het bestuur legt hierover verantwoording af aan de gemeenteraad. Dit gebeurt zo transparant mogelijk en in nauwe samenwerking met inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen en mede-overheden.