Begroting 2019

Vitaal en sociaal Velsen

Verder

Subdoelstelling 2.3.1

Verder

Velsen biedt toekomstgerichte en duurzame sportaccommodaties die een wijk- en/of ontmoetingsfunctie hebben voor inwoners.

Velsen investeert in buitensport
In de agenda sportaccommodaties 2018-2022 'Ruimte voor de sport!' staat een aantal actiepunten om te investeren in de buitensport. In de reserve Visie op Velsen heeft de gemeente hier budget voor gereserveerd. Hieronder volgen de speerpunten voor de sportparken Zeewijk, De Elta en Schoonenberg & Waterloo.

Plan voor opknappen sportpark Zeewijk
Sportpark Zeewijk biedt grote kansen voor een beter gebruik. In 2019 stelt Velsen een plan op om de binnen- en buitensportruimte beter op elkaar af te stemmen. De gemeente wil enkele sportvoorzieningen aan het park toevoegen, zodat het een aantrekkelijke ontmoetingsplek wordt voor de wijkinwoners. Korfbalvereniging DKV verhuist mogelijk naar dit park. Als DKV naar dit park verhuist worden voor hen twee korfbalvelden aangelegd. De scholen en sportverenigingen in de omgeving wensen een beach court (sport zandveld) voor hun sportactiviteiten. De financiële dekking excl. kosten nieuwbouw gymzaal halen we uit de reserve Visie op Velsen. Bij de Perspectiefnota 2017 is uit deze reserve 1,3 miljoen geoormerkt voor de buitensport.

Vernieuwing sportpark De Elta in onderzoek
Vanwege knelpunten met het grondwaterpeil, de bereikbaarheid en het gebruik in combinatie met de bespelingscapaciteit van de sportvelden moet sportpark De Elta worden opgeknapt. De gemeente heeft in samenwerking met omnisportvereniging Terrasvogels onderzoek gedaan naar de ruimte die voetbal nodig heeft, de vernieuwing van sportvoorzieningen en het aantal noodzakelijke parkeerplaatsen voor het sportpark. Dat onderzoek loopt tot begin 2019. De kosten worden gedekt uit het onderhoudsbudget. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan neemt de gemeente vervolgstappen. De gemeente Velsen kan samen met de gemeente Haarlem de kleine honkbalafdeling van Terrasvogels mogelijk onderbrengen in Haarlem.

Plan van aanpak sportparken Schoonenberg & Waterloo
Hoe maken we de buitensport op de sportparken Schoonenberg & Waterloo klaar voor de toekomst? Er ligt een concept projectplan. De volgende stap is het opstellen van een plan van aanpak. De gemeente streeft naar een samenwerkingsverband tussen de voetbalverenigingen en een verplaatsing van korfbalvereniging DKV naar sportpark Zeewijk. Omdat VV IJmuiden de voetbalvelden op zondag niet gebruikt, zijn deze op die dag voor 100% beschikbaar.

Andere uitgangspunten voor het plan zijn onder andere:

  • een verbeterde entreevoorziening naar en op het park (groen, parkeren);
  • het bouwrijp maken van de grond (voor de aanleg van nieuw verenigingsgebouw met extra en gescheiden kleedruimtes). De twee verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor het clubgebouw. Vanwege de gewenste verplaatsing bekijkt de gemeente hoe kan worden bijgedragen aan een goede uitvoering;
  • de aanleg van aanpalende voorzieningen (verlichting, hekwerken, bestrating).

De financiële dekking komt uit de reserve Visie op Velsen. Bij de Perspectiefnota 2017 is € 1,3 miljoen geoormerkt voor een impuls voor de buitensport.

Bijgewerkt Masterplan Onderwijshuisvesting 2016-2022
Het Masterplan Onderwijshuisvesting 2016-2022 wordt in 2018 bijgewerkt. Dit is in 2019 klaar. Dan is duidelijk wat Velsen de komende 12 jaar wil: visie, ambities en stappenplan op het gebied van duurzaamheid, energietransitie en renovatie van alle schoolgebouwen in Velsen.

Nieuwe Dolfijn gymzaal in 2020
De oude Dolfijn gymzaal uit 1970 wordt vervangen. Een nieuwe gymzaal is noodzakelijk, omdat onder andere het Tender College daar veel bewegingsonderwijs geeft. Naar verwachting wordt de zaal aan de sporthal gebouwd, als onderdeel van een multifunctioneel sportpark Zeewijk. De zaal wordt groter, hoger en bij voorkeur energieneutraal in gebruik (nul-op de meter-zaal). De gemeente bekijkt of er ook een klimmuur in de zaal kan komen. De bouw start in 2019 en de oplevering is in 2020. De Kruisberg gymzaal wordt gesloopt. De financiële dekking komt uit het Masterplan Onderwijshuisvesting 2016-2022.

Duurzamer zwembad De Heerenduinen  
Het zwembad is een grootverbruiker van gas en relatief milieubelastend. Bij de nieuwbouw in 2003 heeft het zwembad verschillende energiebesparende en andere duurzaamheidselementen gekregen. Maar de ontwikkelingen staan niet stil en nu zijn er meer maatregelen mogelijk én nodig. In 2019 start de gemeente met een nieuwe energiescan; zo levert zij een bijdrage aan de ‘Erkende maatregellijsten’ voor investeringen met een terugverdientijd tot vijf jaar.

De gemeente wil het zwembad in 2025 energieneutraal maken, zodat het geen fossiele energiebronnen meer gebruikt. Een eerste grote stap hiervoor is zonnepanelen op het dak (ca. 5.000 m²), in combinatie met warmtepompen. De voorbereidingen zijn al begonnen. Het gasverbruik moet hierdoor met meer dan 50% dalen. Met extra maatregelen kan dat nog verder omlaag. De gemeente sluit hiermee aan bij de duurzaamheidsambities voor de komende jaren uit de Strategische Agenda 2020 in paragraaf 'Velsen benut kansen voor en met klimaat’. Daarnaast wil de gemeente een voorbeeld zijn voor het ander gemeentelijk maatschappelijk vastgoed.

Het plaatsen van PVT-panelen, in combinatie met warmtepompen/wisselaars en omvormers is een eenmalige investering. Een PVT-paneel is een zonnepaneel dat zowel elektriciteit als warmte levert. De terugverdientijd van deze investeringen is 6 tot 8 jaar, onder andere afhankelijk van de energieprijzen. De netto energiebesparing kan als voordeel in onze exploitatie (lees: lagere energiekosten) worden ingeboekt. Het dekkingsplan hiervoor wordt in 2019 nader uitgewerkt.

Rookvrije omgeving voor gemeentehuis, zwembad en sporthallen
In het gemeentehuis mag al jarenlang niet meer gerookt worden. De gemeente wil dat ook de omgeving van gemeentegebouwen rookvrij wordt. Dat geldt onder meer voor de sporthallen en het zwembad. De gemeente stelt bij deze gebouwen een rookvrije zone in. Met ingang van 2019 wordt ook de ligweide van het (buiten)zwembad rookvrij verklaard. Overigens gaat de gemeente ook in gesprek met buitensportverenigingen om rookvrije sportparken te stimuleren.

Andere BTW-regeling voor exploitatie sportaccommodaties
Het kabinet heeft aangekondigd dat de btw-sportvrijstelling met ingang van 1 januari 2019 gaat veranderen. De nieuwe regeling heeft gevolgen voor de aftrek van btw bij sportaccommodaties, zwembaden en sportevenementen door bijvoorbeeld gemeenten, beheerstichtingen en andere organisaties zonder winstoogmerk. Er komt een overgangsregeling voor bestaande situaties.

Reguliere activiteiten

Exploitatie, beheer en onderhoud gemeentelijke sportaccommodaties
De gemeente is eigenaar van 9 sportparken met 35 velden en 1 atletiekcomplex, 5 tennisparken met 42 banen, 11 gymzalen, 3 sporthallen waarvan 1 multifunctionele accommodatie met squashbanen, een dojo en vergaderzalen, 3 verenigingsgebouwen en 1 combi-zwembad met 7 binnen- en buitenbassins en aantrekkelijke faciliteiten.

De exploitatie inclusief beheer, administratie en onderhoud voert de afdeling Sportzaken van de gemeente uit. Zij opereren als een zogenoemd sportbedrijf. Het in gebruik geven, met bijhorende tariefstelling geschiedt op incidentele- en op periodieke basis (bijvoorbeeld per seizoen). De activiteiten en werkzaamheden vinden over het algemeen 14 uur per dag, 7 dagen van de week en 52 weken per jaar plaats. Verschillende klant- en doelgroepen maken individueel of in groepsverband gebruik van onze sportvoorzieningen. Dit zijn niet alleen sportverenigingen en scholen maar ook particulieren, bedrijven, zorgaanbieders en andere organisaties. Daarnaast vinden er diverse evenementen en toernooien plaats en vormen de sportaccommodaties  een belangrijke ontmoetingsplaats voor actieve sporters, toeschouwers, vrijwilligers en andere belangstellenden.

Het totaal aantal ‘klantcontacten’ is op jaarbasis groter dan 1,5 miljoen. De keuze voor onze sportaccommodaties is in veel gevallen niet meer vanzelfsprekend. Maatschappelijke ontwikkelingen zoals de enorme groei van het aanbod in de vrijetijds- en sportsector, diverse evenementen, de 24-uurseconomie (zoals de openstelling van winkels, e.d.) en individualisering liggen daar ten grondslag aan. Velsen gaat voor een optimale dienstverlening, service en kwaliteit in de dagelijkse bedrijfsvoering. Het inzetten van marketing en gerichte communicatie zijn daarbij belangrijk. Bij de instandhouding en exploitatie van de gemeentelijke sportaccommodaties blijft het onze missie het behalen van een maatschappelijk én financieel verantwoord rendement. Kernbegrippen hierbij zijn een zo goed mogelijke bezetting / benutting, kostprijs, kostendekkendheid en betaalbaarheid voor gebruikers/inwoners en de gemeente.

Het grote onderhoud en vervanging van sportaccommodaties en bijbehorende voorzieningen zoals inventaris wordt via het Meerjarenonderhoudsplannen (MjOP) uitgevoerd. Het zogenoemde eigenaarsonderhoud wordt uitgevoerd door de afdeling Vastgoed & Gebiedsontwikkeling van de gemeente. De buitensportverenigingen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van kleine onderhoudswerkzaamheden en beheerszaken.