Begroting 2019

Vitaal en sociaal Velsen

Velsenaren kunnen een beroep doen op inkomensondersteuning als zij zelf niet in (hun levensonderhoud) een bestaansminimum kunnen voorzien.

Subdoelstelling 2.2.1

Velsenaren kunnen een beroep doen op inkomensondersteuning als zij zelf niet in (hun levensonderhoud) een bestaansminimum kunnen voorzien.

Nieuw armoedebeleid

De gemeente wil het beleid op het gebied van bijzondere bijstand en minimabeleid verbeteren. Hiervoor gaat de gemeente een visie voor het armoedebeleid opstellen. In dit beleidsplan komen onder meer de uitgangspunten om het bereik van inwoners in de bijzondere bijstand te vergroten en de doelmatigheid van de regelingen te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is het innen van openstaande terugvorderingen, bij mensen die ten onrechte een uitkering hebben ontvangen.  

Extra geld voor kinderen in armoede
De gemeente krijgt vanaf 2017 jaarlijks € 300.000, - van het Rijk voor de ondersteuning van kinderen tot 18 jaar die opgroeien in armoede. Er is input opgehaald bij maatschappelijke partners die zich inzetten voor kinderen en gezinnen in armoede. Daarnaast is het bureau ConsultingKids ingezet voor het ophalen van ideeën en adviezen van kinderen. De ideeën van de kinderen zijn besproken met de maatschappelijke partners. Naar aanleiding van de input van de kinderen en maatschappelijke partners is een adviesrapport geschreven. Daaruit blijkt dat het wenselijk is de huidige regelingen te versoepelen zodat hier meer kinderen voor  in aanmerking komen. Daarnaast is uitbreiding van de regelingen en voorzieningen gewenst. Voorbeelden hiervan zijn activiteiten, workshops en indirecte schoolkosten voor het basisonderwijs. In 2019 worden de extra middelen hiervoor ingezet.

Contract voor schuldhulpverlening
De gemeente werkt samen met PLANgroep aan de uitvoering van het gemeentelijke traject schuldhulpverlening. Het contract met PLANgroep loopt af in juni 2019. Eind 2018 start de voorbereiding voor een nieuwe aanbesteding, zodat vanaf juni 2019 een nieuw contract geldt. Daarnaast wil de gemeente extra inzetten op het versterken van preventie en samenwerking met partners, bijvoorbeeld door signalen van achterstanden in betaling van de zorgverzekeringspremie en/of belastingschulden snel op te pakken.

Beter rendement op Social Return on Investment (SROI)

In 2018 is een Regionaal Protocol voor Social Return on Investment (SROI) ontwikkeld. Hiermee legt de gemeente aan opdrachtnemers de verplichting op om een deel van de opdrachtwaarde voor SROI in te zetten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Social Return on Investment gaat het erom dat een investering die de gemeente doet, naast het 'gewone' rendement ook een sociale winst (return) oplevert. Dit levert banen voor Velsense inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt op. De gemeente gaat in 2019 investeren in een goed gebruik van deze regeling. Het protocol is van toepassing op alle gemeentelijke aanbestedingen.

Nieuwe maatregelen om aantal uitkeringen te verlagen

De laatste paar jaren zet de verwachte daling van het aantal uitkeringen niet door. Hierdoor heeft de gemeente sinds een paar jaar een tekort op het budget dat het rijk daarvoor beschikbaar stelt. De gemeente gaat in 2019 maatregelen formuleren om de instroom te beperken en de uitstroom te bevorderen. De gemeente houdt de voortgang hiervan bij.

Reguliere activiteiten

Verstrekken van uitkeringen en bijzondere bijstand
Inwoners die niet in staat zijn om zichzelf van een inkomen te voorzien worden door de gemeente ondersteund door een uitkering of de bijzondere bijstand. Voor Velsen zijn dit 1.400 inwoners.

Re-integratie in Velsen
Velsenaren die (tijdelijk) een beroep moeten doen op een bijstandsuitkering, worden geholpen terug te gaan naar werk. De gemeenschappelijke regeling IJmond Werkt voert dit namens de IJmond gemeenten uit met behulp van verschillende interventies. IJmond Werkt heeft daarbij ook een ondersteunende rol naar werkgevers. Vanuit het Werkgeverservicepunt (WSP) bedienen zij samen met UWV en Pasmatch de werkgevers in de ambitie te komen tot een inclusieve arbeidsmarkt. Het WSP zit momenteel in een fase van doorontwikkeling en wil zich in 2019 meer profileren en bekend maken richting werkgevers.

Schuldhulpverlening: brede, gevarieerde aanpak
De gemeente wil extra aandacht besteden aan preventie, vroegsignalering en voorlichting van schuldhulpverlening. Velsen doet veel aan financiële educatie op de scholen door een interactief voorlichtingsprogramma. Daarnaast wordt jaarlijks tijdens de Week van het geld extra aandacht besteed aan preventie van schulden onder jongeren.

Ook in 2019 doet Velsen het project Vroegsignalering Energie. De gemeente, het Sociaal Wijkteam Velsen en de energiebedrijven werken samen om afsluiting van de energie bij mensen thuis te voorkomen. Samen met haar partners werkt Velsen aan preventie van geldproblemen, zoals 155-help een bedrijf, Startpunt Geldzaken en Schuldhulpmaatje. Voor inwoners die al kampen met problematische schulden bestaat de reguliere schuldhulpverlening. Dit doet Velsen samen met Socius Maatschappelijk Dienstverleners en PLANgroep.