Begroting 2019

Ondernemend en duurzaam Velsen

Waarborgen van een gezonde leefomgeving.

Subdoelstelling 1.2.1

Waarborgen van een gezonde leefomgeving.

De luchtkwaliteit in de IJmond staat onder druk door industriële activiteiten, gemotoriseerd verkeer (zowel op wegen als op water) en de uitstoot van gebouwen via de schoorsteen. Luchtverontreinigingen zoals fijn stof hebben een direct effect op de gezondheid. Het verbeteren van de luchtkwaliteit is een speerpunt voor Velsen om een gezonde leefomgeving te realiseren en te behouden. Hierbij is de ambitie om de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na te streven. De gemeente voert diverse maatregelen uit om de luchtkwaliteit te verbeteren. Denk aan de stimulering van de fiets, milieuvriendelijke brandstoffen en het voorschrijven van de best beschikbare technieken in de omgevingsvergunning Milieu. Om de invloed op de luchtkwaliteit in Velsen te vergroten wordt samengewerkt met stakeholders in het Noordzeekanaalgebied.

Reguliere activiteiten

Vergunningverlening
Gemeente Velsen heeft de vergunningverlening voor milieuactiviteiten gedelegeerd aan Omgevingsdienst IJmond. De afgelopen jaren heeft het rijk steeds meer activiteiten onder algemene regels (met name het Activiteitenbesluit) gebracht waardoor er minder milieuvergunningplichtige inrichtingen zijn overgebleven. In plaats van het aanvragen van een vergunning dient een melding van de activiteiten gedaan te worden. De overgang naar algemene regels is nu gestopt. Een volgende wijziging in het vergunningplichtig stellen van milieuactiviteiten zal in de Omgevingswet worden opgenomen.
Naast het verlenen van vergunningen toetst Omgevingsdienst IJmond of de meldingen voldoen aan de indieningsvereisten. Indien de algemene regels niet geheel passen op de uit te voeren activiteiten worden maatwerkbesluiten afgegeven, zowel op eigen initiatief als op verzoek van de inrichtinghouder.

In de gemeente Velsen zijn een aantal inrichtingen gelegen waarvoor GS bevoegde gezag zijn en waarvan de VTH taken zijn gemandateerd aan Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, denk bijvoorbeeld aan Tata Steel, Nuon centrale en Van Gelder papierfabriek.
De omgevingsdienst geeft namens de gemeente Velsen invulling aan het wettelijk adviseurschap op de milieuvergunningen voor deze bedrijven. In dit kader zal in 2019 en verder aandacht aanbesteed  worden aan de volgende ontwikkelingen:

  • Havenbedrijf Amsterdam, verplaatsen lichteractiviteiten
  • Averijhaven, ingebruikname haventerrein
  • Cornelis Vrolijk, vervangen koe- en vriesinstallaties (ammoniak) en uitbreiden van activiteiten
  • Deelname pilot Omgevingsvergunning Hisarna van Tata Steel

Ruimtelijke advisering
Bij bestemmingsplannen en ruimtelijke ontwikkelingen moet een afweging gemaakt worden over de wenselijkheid van ontwikkelingen en welke functies en mogelijk gemaakt worden. Eén van de thema`s die daar betrokken moet worden is milieu en natuurbescherming. De Omgevingsdienst IJmond stelt bij bestemmingsplannen de milieuparagraaf op. Hierin geeft zij een overzicht van de huidige milieukwaliteit, de mogelijkheid voor (nieuwe) ontwikkelingen en de gevolgen voor bestaande functies van ontwikkelingen. Bij plannen waar de gemeente geen initiatiefnemer is, toetst Omgevingsdienst IJmond of de initiatiefnemer de juiste informatie heeft aangeleverd om een goede afweging te maken en of het plan aan de Wettelijke vereiste voldoet. Om deze taak uit te voeren is de Omgevingsdienst IJmond vertegenwoordigd in gemeentelijke projectgroepen en geeft zij milieuadvies bij ruimtelijke plannen. Daarnaast begeleidt de Omgevingsdienst onderzoekstrajecten voor de gemeente of voert zij zelf onderzoek voor de gemeente uit.  

Luchtkwaliteit

De ambities om de kwaliteit van de lucht te verbeteren zijn opgenomen in de Visie luchtkwaliteit 2016-2021. Hierbij is de samenwerking met de andere IJmond gemeenten Beverwijk, Heemskerk en (vooralsnog) Uitgeest aangegaan. De verbetering van de luchtkwaliteit vraagt nog steeds aandacht. Dit blijkt onder andere uit het feit dat Velsen als aandachtsgebied is opgenomen in de Omgevingswet (het Besluit kwaliteit leefomgeving). Vanuit het Platform Milieu & Gezondheid blijft de gemeente inzetten op het verbeteren van de luchtkwaliteit in de IJmond. Onderstaande maatregelen uit de Visie Luchtkwaliteit moeten bijdragen aan een schonere luchtkwaliteit in de IJmond:
Schone industrie:

  • Bronaanpak bij industrie
  • Toepassen van de Best Beschikbare Technieken (BBT)

Gebiedsgerichte gezondheid

  • Pilot ‘gebiedsgerichte gezondheid’
  • Inwoners informeren over een bewuste manier van houtrook

Mobiliteit

  • Stimuleren van het fietsgebruik of openbaar vervoer (hierbij wordt aangesloten bij het project IJmond bereikbaar, zie subdoelstelling 1.2.2)
  • Schone scheepvaart en stimuleren schonere brandstoffen zoals Liquid Natural Gas (LNG) en waterstof en het stimuleren van het gebruik van walstroom door schepen.

Omdat luchtkwaliteit niet is gebonden aan gemeentegrenzen, werkt de gemeente samen met partners als Provincie Noord-Holland, Omgevingsdienst Noord-Zeekanaalgebied, GGD en het bedrijfsleven.

Geluid
Geluidhinder Schiphol
Het jaar 2019 zal in het teken staan van het overleg over de toekomstige ontwikkeling van Schiphol. Met de resultaten van de Milieueffectrapportage voor het nieuwe stelsel voor aan- en uitvliegen op Schiphol zijn de grenzen van de groei duidelijk geworden. Tot en met 2020 geldt het maximum van 500.000 vluchten op Schiphol. De vraag is hoe verder na dat jaar. In  het Aldersakkoord is afgesproken dat bij verdergaande hinderbeperking de luchthaven de helft van de milieuwinst mag inzetten voor groei. Het nakomen van de klimaatafspraken van Parijs omtrent CO2-reductie zal hiernaast maatschappelijke zijn aandacht vragen. In de nieuw op te stellen regionale bestuurlijke agenda voor Schiphol zal de inzet van onze regio worden aangegeven. Blijvende aandachtspunten daarin zullen zijn de vermindering van de slaapverstoring door de nachtvluchten, hoger aanvliegen overdag en een grotere plaats voor hinderbeleving.

Geluidsanering
In het kader van de Wet geluidhinder worden in 2019 drie geluidsaneringsprojecten met woningen afgerond. Het gaat om in totaal circa 200 woningen die in het verleden bij het rijk aangemeld zijn vanwege de (te) hoge geluidsbelasting vanwege het wegverkeer. De woningen waar het geluidniveau boven de norm gelegen is komen in aanmerking voor het aanbrengen van geluidwerende maatregelen aan de gevel. De drie projecten omvatten 42 woningen langs de Hagelingerweg en de Van den Vondellaan, 59 woningen langs de Waterloolaan, de Hagelingerweg, de Van den Vondellaan en langs de Rijksweg (N208) en 100 woningen langs de Zeeweg.

In 2019 en verder wordt uitvoering gegeven aan het gemeentelijk actieplan geluid 2018-2023 welke in het kader van de richtlijn Omgevingslawaai in 2018 is vastgesteld. Doel van het actieplan is het nemen van geluidreducerende maatregelen aan drukke wegen (stil asfalt) om geluidhinder bij omwonenden te beperken.

Bodem
Provincie Noord-Holland onderzoekt met medewerking van Omgevingsdienst IJmond of kinderen op kinderspeelplaatsen bloot worden gesteld aan te hoge loodconcentraties door te hoge concentraties lood in de bodem en/of contactrisico’s met verontreinigde bodem. Aan de hand van de resultaten zal in 2019 worden bezien of en welke maatregelen genomen dienen te worden.

In het kader van het Investeringsfonds Stedelijk vernieuwing (ISV) zijn een aantal saneringsprojecten in uitvoering genomen. Voor deze verontreinigingen zijn saneringsplannen opgesteld die door het bevoegd gezag, provincie Noord-Holland zijn goedgekeurd. De komende jaren worden met dekking van ISV middelen nog gewerkt aan de onderstaande spoedeisende saneringsprojecten.

Rivierenbuurt (noordzijde) IJmuiden
De sanering van de hier aanwezige grondwaterverontreiniging van chemische wasmiddelen (vluchtige koolwaterstoffen), veroorzaakt door een chemische wasserij op de hoek van de Lange Nieuwstraat met de Scheldestraat verliep niet effectief. Daarom is gekozen om de verontreiniging gecontroleerd te laten verspreiden richting het Noordzeekanaal. Vanaf 2015 vindt jaarlijks grondwatermonitoring plaats. Er dient rekening te worden gehouden met een monitoringsverplichting tot circa 2045, waarbij de frequentie van monitoren in de loop van de tijd naar beneden zal worden bijgesteld.

Zeeweg 263 IJmuiden
Voor de verontreiniging van chemische wasmiddelen (vluchtige chloorkoolwaterstoffen) in het grondwater, veroorzaakt door een chemische wasserij op de hoek van de zeeweg en de Fazantenstraat is de aanpak gehanteerd om middels onttrekking van het grondwater de bron van de verontreiniging te verwijderen en de pluim van de verontreiniging te monitoren en gecontroleerd te laten verspreiden richting het Noordzeekanaal.

Asbest
Vanaf 2024 geldt een verbod op asbesthoudende daken. Dit houdt in dat eigenaren van gebouwen  met een asbesthoudend dak voor 2024 hun dak dienen te saneren. Door een uitgevoerde inventarisatie is globaal zicht op de aanwezige asbesthoudende daken in de gemeente verkregen. In 2019 zal aan de hand van plan van aanpak een bewustwordingscampagne worden opgestart om  eigenaren van asbesthoudende daken te informeren over het verbod en over de geldende regels voor het verwijderen van asbest.