Begroting 2019

Wonen en leven in Velsen

Verder

Subdoelstelling

Verder

Toezicht en handhaving op het strand
De bruikbaarheid van het strandbeleid wordt onder de loep genomen. Dan kijkt Velsen ook naar het gebruik van het strand, zoals de indeling in zones voor activiteiten en recreatie. Belangrijke vraag is of Velsen er goed op kan letten dat iedereen zich aan de regels houdt (toezicht) en of Velsen dat gedrag kan afdwingen (handhaven). De interne organisatie van Velsen wordt daar ook bij betrokken; kunnen we het werk beter verdelen? Pas als dat duidelijk is, blijkt welke financiële gevolgen dat heeft.

Onderzoek naar losloopplaatsen
In 2019 wordt onderzocht of er voldoende ruimte is voor honden om los te lopen en hoe de overlast van hondenpoep kan worden beperkt. Hondenlosloopplaatsen en overlast door hondenpoep zijn veelbesproken onderwerpen in Velsen.

Aanpassen aan het veranderende klimaat - klimaatadaptatie
Het klimaat verandert en dat heeft ook gevolgen voor Velsen. Naast zeespiegelstijging verwachten deskundigen hogere temperaturen, nattere winters, hevigere regenbuien en kans op drogere zomers. Hierdoor krijgt Velsen vaker te maken met wateroverlast. We moeten ons dus aanpassen aan het veranderende klimaat, om de omgeving leefbaar te houden.

De gemeente heeft een digitale klimaatatlas waarin de verwachte effecten van de klimaatverandering staan. De atlas helpt de gemeente, inwoners, bedrijven, instellingen en belangengroeperingen als zij de maatregelen bespreken die nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering te ondervangen en wie daarmee aan de slag kan. In die maatregelen worden ook kansen opgepakt die het energieverbruik duurzamer maken en de omgeving groener.

De gemeente probeert op allerlei manieren inwoners bewuster te maken van de gevolgen van klimaatverandering. Zij krijgen ook informatie over maatregelen die zij zelf kunnen nemen. Onder andere via Operatie Steenbreek (motto: steen eruit, groen erin) en de samenwerking met het Pieter Vermeulen Museum en BRAK!. IJmuiden (zie ook paragraaf 3.3).

Groenstructuurplan - Een groene toekomstbestendige omgeving
Het Groenstructuurplan is een actualisatie en bundeling van het Landschapsbeleidsplan en het Groenbeleidsplan. Het Groenstructuurplan biedt onder andere kansen om de gemeente groener te maken, zodat de omgeving beter bestand is tegen klimaatverandering. Ook insecten en kleine zoogdieren profiteren van een groenere omgeving. De maatregelen uit het Groenstructuurplan gaan in 2019 van start.

Bij-vriendelijk Velsen
Velsen wil een bij-vriendelijke gemeente zijn. Daarom tekende de gemeente al eerder het bijenconvenant. Dit houdt onder andere in dat de gemeente niet met chemische bestrijdingsmiddelen werkt, meer bij-vriendelijke planten aanplant en de bermen ecologisch beheert. Ecologisch beheer betekent dat de bermen minder vaak worden gemaaid, waardoor planten die gunstig zijn voor bijen, meer kans krijgen om te groeien. De gemeente beoordeelt voortdurend of ecologisch beheer van bermen kan worden uitgebreid. Doordat de gemeente ecologische bermen minder vaak maait, kunnen inwoners denken dat het groenbeheer wordt verwaarloosd. Om dit uit te leggen werkt de gemeente nauw samen met het Pieter Vermeulen Museum.
Velsen werkt daarnaast aan een zogenoemd Bijenlint. Dit ‘lint’ verbindt verschillende planten die gunstig zijn voor bijen door de hele gemeente heen. Dit vergroot de overlevingskans van bijen. Andere insecten en kleine zoogdieren profiteren mee.

Nieuw beleidsplan voor spelen en bewegen
Het beleid voor spelen en bewegen wordt in 2019 vernieuwd. Doel is om te blijven zorgen voor voldoende en kwalitatief goede speelplekken voor kinderen, maar ook om plekken te creëren voor andere groepen om te bewegen en bijvoorbeeld de hond uit te laten. Bij de totstandkoming van het beleidsplan worden diverse doelgroepen betrokken.

Mobiliteitsagenda
In het huidige Lokaal Verkeer- en Vervoersplan (LVVP) staat de visie van de gemeente over mobiliteit en deelonderwerpen als verkeersveiligheid, fietsverkeer, parkeren en openbaar vervoer. In 2019 wordt een nieuwe mobiliteitsagenda voor Velsen vastgesteld als opvolger van het LVVP. Deze bestaat uit een beleidsagenda met een horizon tot 2030 en een uitvoeringsprogramma voor de komende jaren (tot 2022). Na afronding van de nieuwe mobiliteitsagenda worden onder meer het parkeerbeleid (om leefbaarheid en bereikbaarheid van de wijken te behouden) en het fietsbeleid (om fietsen te stimuleren en veilig te houden) vernieuwd.

Uitwerken ontwikkelingsmogelijkheden stations Kennemerspoorlijn
De Kennemerlijn: de spoorverbinding tussen Amsterdam en Uitgeest, via de drie Velsense stations en Haarlem. Gemeenten (liggend tussen Alkmaar en Haarlem), provincie Noord-Holland, NS en diverse belanghebbenden hebben zich verbonden aan een actieprogramma voor de Kennemerlijn. Doel hiervan is om de omgeving rond de stations aantrekkelijk en levendig te maken en de gemeenten en de natuurgebieden beter bereikbaar te maken per trein. Een manier om dat te bereiken is om ervoor te zorgen dat woningen, horeca en bedrijven vooral terechtkomen rondom de stations. In 2019 begint Velsen met het vormgeven van de ‘Buitenpoort’ bij station Santpoort-Noord. Dit is het station dat toegang geeft tot het Nationale Park Zuid Kennemerland (zie ook paragraaf 3.3.1 ).

Reguliere activiteiten

Speel- en beweegplan - onderhoud en beheer speel- en beweegplekken
Velsen maakt elk jaar een speelplan. Daarin staat hoe het met de speelplekken in de gemeente is. Welke moeten opnieuw worden aangelegd, welke moeten worden aangepast in verband met veiligheid of ouderdom van de toestellen, en welke komen in aanmerking voor opheffing. In 2019 start Velsen met het maken van een nieuw speelbeleidsplan. Onderzocht wordt hoe daarin andere soorten beweegplekken in de openbare ruimte passen.

Beheer en onderhoud van groen en wegen

Een van de taken van de gemeente is om het groen in de openbare ruimte in een goede staat te houden. Planten moeten soms worden vervangen. Daarnaast sluiten het gebruik en de inrichting van een plantsoen niet altijd meer op elkaar aan. Elk jaar wordt een lijst gemaakt met de te renoveren plantsoenen. In 2019 zijn dat onder andere:

  • Andreaweg – Velsen-Noord
  • Bastions - Velserbroek

De gemeente betrekt omwonenden en gebruikers bij de uitwerking.
Naast de renovatie van plantsoenen worden elk jaar in een aantal straten de bomen vervangen. Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van het opknappen van een straat (nieuwe riolering en bestrating).
Het beheer en onderhoud van groen en wegen is een dagelijkse taak van de gemeente. Voorbeelden zijn: snoeien en schoffelen, vervangen van verlichting in lantaarnpalen en verkeersborden plaatsen (bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden).

Een riool dat berekend is op de toekomst
Het riool voert afvalwater af naar de rioolwaterzuivering. Het is een onmisbare voorziening die drie hoofddoelen heeft: de bescherming van de volksgezondheid, het voorkomen van wateroverlast, en het voorkomen van vervuiling van bodem of water door uitstoot van schadelijke stoffen.
De instandhouding en verbetering van de riolering in Velsen gaat altijd door. Bij vervanging van riolering wordt rekening gehouden met het veranderende klimaat (meer hoosbuien). Het riool krijgt meer water te verwerken. Regenwater wordt bij voorkeur buiten het riool om, via een apart stelsel in de bodem opgenomen. Bij nieuwbouw legt Velsen de riolering zo aan dat deze voorbereid is op de klimaatverandering.
De gemeente gebruikt een hele serie technische herstelmaatregelen om de riolering efficiënt en kostenbewust te onderhouden. Dit past bij de afspraken in het Bestuursakkoord Water. Daarin hebben de betrokken partners  afgesproken om de verwachte kostenstijging zoveel mogelijk te beperken. Die partners zijn de drinkwaterbedrijven, de gemeenten voor de riolering en de waterschappen voor de zuivering.

Grondwater op peil
De grondwaterstand geeft aan op welk niveau het grondwater staat. Grondwater is belangrijk, omdat bomen, planten en andere gewassen zich ermee voeden. Teveel of te weinig grondwater kan ook overlast geven. Daarom heeft Velsen een uitgebreid netwerk van peilbuizen om de grondwaterstanden te meten.
Waar het grondwater te hoog staat, is drainage aangebracht: een systeem dat water afvoert uit de grond. Bij vervanging van het riool wordt vaak nieuwe drainage aangelegd om te hoge grondwaterstanden te voorkomen. De klimaatverandering zorgt in de winter steeds vaker voor hoge grondwaterstanden. Door het nemen van maatregelen bestrijden we deze effecten.