Begroting 2019

Informatiebeleid

Digitale agenda 2020

Gemeenten maken deel uit van een sterk veranderende samenleving, waarin de steeds verdere digitalisering van de informatievoorziening een van de belangrijkste ontwikkelingen is. De Digitale Agenda 2020 (DA2020) ondersteunt, ontzorgt en versterkt gemeenten daarbij en doet dat aan de hand van vier thema's:
·   Stuurinformatie;
·   Collectieve infrastructuur en collectieve inkoop;
·   Dienstverlening en bedrijfsvoering;
·   Informatiebeveiliging en privacy.

Als uitgangspunt voor zowel de Informatievisie als het Informatiebeleid volgen wij de uitgangspunten van de Digitale Agenda 2020 zoals deze door de VNG is opgesteld.


Generieke Digitale Infrastructuur
Onderdeel van de collectieve infrastructuur en collectieve inkoop is de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Voor de overgang naar digitale dienstverlening is de GDI randvoorwaardelijk. De GDI bestaat uit digitale basisvoorzieningen waarmee primaire processen kunnen worden ingericht. Denk onder meer aan het stelsel van basisregistraties, MijnOverheid Berichtenbox en eHerkenning. Omdat veel voorzieningen van de GDI gereed zijn, besteedt DA2020 aandacht aan het gebruik ervan in de gemeentelijke processen.

Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur
DA2020 heeft een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden om gemeentelijke ICT-voorzieningen collectief te organiseren. Dit wordt ook wel de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI) genoemd. Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de inrichting en beheer van hun digitale infrastructuur, netwerkverbindingen, informatievoorzieningen en ICT-voorzieningen. Daarnaast worden er steeds hogere eisen gesteld aan informatiebeveiliging en privacy. Door meer collectief te doen op die delen van de informatievoorziening die niet afhankelijk zijn van lokaal beleid, ontstaat ruimte voor gemeenten om zich te richten op de primaire taken.
Het doel van de GGI is het creëren een veilige, samenhangende digitale infrastructuur, aangesloten op de landelijke GDI, waardoor samenwerken tussen gemeenten en andere overheden beter, veiliger en makkelijker wordt. Met de GGI worden gemeenten ontzorgd en wordt naast betrouwbaarheid en veiligheid ook flexibiliteit gecreëerd. Ook in de toekomst: de GGI vormt de technische basis waarin toegewerkt wordt naar een gemeentelijke cloud. Het realiseren van een GGI is dus een noodzakelijke randvoorwaarde en loopt parallel aan het organiseren van meer gezamenlijke processen en dienstverlening. De GGI bestaat (vooralsnog) uit de projecten Govroam, IPv6 voor gemeenten, GGI-Netwerk, GGI-Services en GGI-Veilig