Begroting 2019

Vitaal en sociaal Velsen

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Subdoelstelling 2.1.1

Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.

Dementievriendelijke gemeente

Door de toename van het aantal mensen met dementie is het belangrijk dat inwoners en organisaties weten wat dementie is, hoe het herkend kan worden en hoe ermee om te gaan. De gemeente gaat de mogelijkheden onderzoeken voor het bieden van een training aan collega’s, ketenpartners en andere organisaties die contact hebben met inwoners. Daarnaast zet de gemeente in op duidelijke informatievoorziening over dementie voor inwoners en organisaties.

Velsen toegankelijk

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen en gebouwen binnen kan komen.

Van ongeveer 20 panden met een maatschappelijke functie is de toegankelijkheid voor mensen met een beperking gecontroleerd. In deze gebouwen blijkt het nodig de toegankelijkheid te verbeteren, bijvoorbeeld door het plaatsen van elektrische deurdrangers, alarmkoorden in invalidentoiletten en passend meubilair voor mensen met een beperking.

Reguliere activiteiten

Meer ruimte voor inwoners in beleidsvorming: Participatieraad

In 2018 is de nieuwe participatieraad Velsen gestart. Daarmee slaat Velsen een nieuwe weg in als het gaat om beleidsvorming en actief meedenken over het sociaal domein. Het doel is dat de raad de gemeente en inwoners helpt om vroeg in het beleidsproces in gesprek te gaan met elkaar. Dit kan over thema’s gaan die de gemeente kiest, maar ook signalen uit de samenleving kunnen op de agenda worden gezet. Per onderwerp adviseert de Participatieraad de gemeente over de meest geschikte aanpak, bijvoorbeeld met wie er in gesprek gegaan moet worden en op welke manier dat het beste kan. De rol van de Participatieraad kan per thema verschillen: soms is deze heel intensief en neemt de participatieraad het voortouw. Andere keren beperkt de rol zich tot een kort advies op het proces.

Mantelzorgers: vinden, bereiken en ondersteunen

Samen met Centrum Mantelzorg Socius heeft de gemeente zich de afgelopen jaren ingespannen om mantelzorgers te vinden en te bereiken, met extra aandacht voor jonge mantelzorgers. Daarnaast ontwikkelt en verbetert de gemeente de ondersteuning en waardering van (jonge) mantelzorgers. Jaarlijks wordt op de Dag van de Mantelzorg een activiteit georganiseerd en ontvangen zij een mantelzorgwaardering van de gemeente. De participatieraad denkt mee over de vorm van deze waardering.

Velsen ondersteunt haar vrijwilligers

De gemeente is blij met vrijwilligers; zij stimuleert en ondersteunt hen graag. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, zoals de Vrijwilligerscentrale. De gemeente vindt het belangrijk om vrijwilligers te faciliteren in hun werkzaamheden. Organisaties uit de IJmond kunnen bijvoorbeeld hun scholingsvraag- of aanbod voor vrijwilligers plaatsen op het platform van Vrijwilligersacademie IJmond. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Welzijn Velsen en We(l)doen IJmond.

Activiteiten voor een dementievriendelijke gemeente

Velsen doet mee aan het dementienetwerk Midden-Kennemerland. In 2014 ondertekende Velsen al een intentieverklaring om een dementievriendelijke gemeente te zijn, evenals de andere IJmondgemeenten. Er wordt op IJmondiaal niveau gewerkt aan een plan van aanpak met een bijbehorende uitvoeringsagenda. Daarin staat wat de IJmondgemeenten al doen en wat de actiepunten voor komend jaar zijn. Wat er nu al gebeurt, zijn onder andere maandelijkse ontmoetingsbijeenkomsten die de Stichting Alzheimer organiseert en mantelzorggroepen die zich specifiek richten op dementie.

Gezond in de stad: GIDS – minder verschil in gezondheid

Sinds 2015 ontvangt Velsen extra subsidie van het rijk om gezondheidsverschillen in bepaalde wijken of buurten kleiner te maken. Hiervoor kunnen inwoners bijvoorbeeld initiatieven indienen om de omgeving beweegvriendelijk te maken of programma's om bewegen, vitaliteit en ontmoeting te stimuleren. In Velsen wordt GIDS uitgevoerd in Zee- en Duinwijk. Daar ondersteunde Velsen projecten zoals ‘Gezond en lekker in je vel in Zeewijk’ en ‘Speeltuin Zeewijk Natuurlijk’. GIDS wordt in ieder geval voortgezet tot en met 2021. In 2019 wordt Velsen-Noord mogelijk de nieuwe wijk waar dit programma wordt uitgevoerd.