Begroting 2019

Vitaal en sociaal Velsen

Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.

Subdoelstelling 2.1.2

Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.

Een laagdrempelige, herkenbare en integrale toegang

De gemeente werkt de komende jaren aan een laagdrempelige, herkenbare, integrale toegang tot zorg en ondersteuning voor haar inwoners. Daarnaast wordt de samenwerking versterkt tussen de sociaal wijkteams, verzekerde zorg (bv. huisartsen), onderwijs, Werk & Inkomen, schuldhulpverlening en maatschappelijke partners. Bij de toegang wordt gesignaleerd of er problemen zijn, vindt doorverwijzing plaats en worden hulpvragen snel opgepakt

Om de toegang te versterken zijn in 2014 de sociaal wijkteams ingericht. Deze teams bestaan uit verschillende organisaties die nauw met elkaar samenwerken om een zo breed mogelijke ondersteuning te bieden aan inwoners.  Het sociaal wijkteam is niet de enige toegang tot zorg en ondersteuning in Velsen. Inwoners kunnen bijvoorbeeld ook terecht bij organisaties voor maatschappelijk werk, ouderenadvies en cliëntondersteuning voor mensen met een beperking. Daarnaast komen inwoners met hulpvragen terecht bij bijvoorbeeld de huisarts, het CJG of het KlantContactCentrum (KCC) van de gemeente.

Verdere ontwikkeling sociaal wijkteams: volop gaande

Samen met de gemeente Beverwijk en de gemeente Heemskerk wordt een visie ontwikkeld op de doorontwikkeling van de sociaal wijkteams. Het proces wordt lokaal vormgegeven, waarbij IJmondiaal wordt afgestemd. Drie jaar na de start is er behoefte aan een nieuwe ‘stip op de horizon’. Er wordt onder andere nagedacht over (de reikwijdte van) de opdracht en bijbehorende taken, de inrichting en samenstelling van de teams, de positionering en de organisatievorm. Het formuleren van de visie en de vertaling naar de praktijk gebeurt zoveel mogelijk samen met de wijkteams, inwoners en partners.

Reguliere activiteiten

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

De gemeente is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Inwoners met vragen over opgroeien en opvoeding kunnen terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG geeft informatie en advies, biedt begeleiding en verwijst indien nodig  naar specialistische jeugdhulp. Voorop staat wat ouders en jeugdigen zelf kunnen, samen met hun eigen sociale netwerk.

De jongerencoaches van het CJG ondersteunen kwetsbare jongvolwassenen (18-23 jaar) met meervoudige problematiek en geringe zelfredzaamheid. De jongerencoaches richten zich bij de aanpak in eerste instantie op het oplossen van de praktische problemen op de primaire leefgebieden (inkomen, zorgverzekering, huisvesting en dagbesteding). Daarnaast vindt begeleiding plaats naar de aanbieders van specialistische zorg.

Het CJG en de gecertificeerde instellingen (aanbieders van jeugdreclassering en jeugdbescherming)
werken intensief samen aan de pilot ‘Samenwerken aan Veiligheid’. Hierdoor kan voorkomen worden dat een gezin eerst hulp krijgt van het CJG (zonder gewenst resultaat) en daarna bij een gecertificeerde instelling dezelfde hulp krijgt aangeboden. Dit zorgt er voor dat kinderen niet te lang in onveiligheid verkeren.

Steeds meer samenwerken aan preventie

De GGD doet veel taken op het gebied van gezondheid namens de gemeente. De publieke gezondheid is voor een belangrijk deel gericht op preventie en het verminderen van gezondheidsrisico’s. Velsen stemt steeds meer af met huisartsen en de reguliere 1e- en 2e lijns gezondheidszorg voor het uitvoeren van activiteiten. Sturing op deze activiteiten vindt plaats via de begrotingscyclus van de Veiligheidsregio Kennemerland, waar de GGD onderdeel van is en de in 2017 vastgestelde regionale gezondheidsnota. Daarnaast heeft de gemeente een lokale paragraaf Gezondheidsbeleid vastgesteld voor 2018 en verder.

Nieuw: gemeenten gaan Rijks Vaccinatie Programma (RVP) doen

In 2019 worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijks Vaccinatie Programma. Dit is een inentingsprogramma tegen kinderziektes. De twee belangrijkste veranderingen zijn:
1) gemeenten krijgen daar per 1 januari 2019 een vergoeding voor via het gemeentefonds,
2) ouders en 12-jarigen moeten actief toestemming geven voor vaccinatie en voor het doorgeven van hun gegevens aan het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg Kennemerland (JGZ) biedt laagdrempelige preventieve zorg aan kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Het doel daarvan is dat de ontwikkeling van kinderen verbetert door aandacht voor medische, pedagogische én sociale aspecten van het kind, gezin en omgeving. Bij elk bezoek aan het consultatiebureau kijkt de JGZ samen met ouders naar deze punten.